• Tüke Busz - tömegközlekedés Pécsen
  • Tüke Busz - tömegközlekedés Pécsen
  • Tüke Busz - tömegközlekedés Pécsen
  • Tüke Busz - tömegközlekedés Pécsen

Sajtószoba

Idén jönnek az új buszok Pécsre?


Idén jönnek az új buszok Pécsre? (PécsMa)
Javában folyik a pécsi tömegközlekedés teljes átszervezése, ezzel párhuzamosan pedig új buszok is érkezhetnek Pécsre. Ha minden jól alakul, akkor már decemberben. Úgy tudjuk, 15 darab csuklós Volvo busz érkezhet Pécsre. A városvezetők azonban igen óvatosak az ügyben.


Pécs teljes buszparkját elprivatizálta a PK Zrt. előző vezetése, még kérdéses, hogy az egykori szocialista városvezetők tudtával és jóváhagyásával, vagy enélkül. Ami biztos, hogy a bíróság elsőfokon 2 milliárdos károkozást állapított meg az ügyben, és hűtlen kezelés miatt letöltendő börtönbüntetésre ítélte Keczer László volt cégvezetőt. Jelenleg egyetlen darab busz sincs a tömegközlekedést végző Tüke Busz tulajdonában, miközben zavartalanul kell működtetnie a szolgáltatást.
Mindezek mellett – vagy éppen mindezek miatt – javában folyik a közösségi közlekedés teljes átszervezése a városban, januártól új menetrend lesz, új járatokkal és járatszámokkal.

A városvezetés régóta tervezi, hogy megújítja az elöregedett buszparkot, eddig azonban a tömegközlekedés biztonságba helyezésével és az anyagi lehetőségek biztosításával voltak elfoglalva, hasonlóan az új cégvezetéshez. Most azonban úgy tűnik, a nem mindennapi nehézségek ellenére sikerülhet új buszokat vásárolni.

Tüke Buszok?

- Egyelőre óvatosak vagyunk, több gyártmány iránt érdeklődtünk – közölte érdeklődésünkre Árki Sándor. A Tüke Busz vezetője szerint kényszerhelyzetben van a város, az elprivatizált buszok és ezek állapota miatt mindenképpen indokolt újszerű, megbízható járművek beszerzése – különös tekintettel a változó menetrendre. – Egyelőre úgy néz ki, a legjobbnak a Volvo 7000A típusú buszok tűnnek. Az előzetes elképzelések szerint 15 darab csuklós buszra lenne szükségünk – magyarázza a részleteket Árki.Annyit lehet tudni, hogy ezeket a buszokat a genfi utakon használták, Euro4-nek megfelelő szűrővel vannak felszerelve az igen szigorú svájci környezetvédelmi előírások miatt.

- Bármiféle vásárlás majd csak akkor jöhet szóba, miután minden egyes buszt alaposan, tetőtől talpig átvizsgálhattunk – mondja Árki Sándor.

Bár pontos összeget a Tüke Busz vezetője nem tudott mondani, úgy tudjuk, a 15 darab Volvo busznak a körülbelüli értéke 150-200 millió forint. Ha minden jól alakul, és a járművek átmennek a műszaki és egyéb „teszteken”, akkor akár már idén december végén szolgálatba állítanák őket Pécsett.


« vissza

Aktuális hírek

Álláshirdetés - autóbuszvezető

A Tüke Busz Zrt. felvételt hirdet autóbuszvezetői munkakörbe.
2018. január 23.

Álláshirdetés - forgalmi szolgálattevő

Pécs város közösségi közlekedését ellátó társasága, a Tüke Busz Zrt. felvételt hirdet forgalmi szolgálattevő (forgalmista) munkakörbe.
2018. január 23.

Álláshirdetés - autószerelő

Pécs város közösségi közlekedését ellátó társasága, a Tüke Busz Zrt. felvételt hirdet autószerelő munkakörbe.
2018. január 23.
Pécs Pécs Holding Zrt. BIOKOM Tettye Forrásház POSZT 2016 Pécsi Tudományegyetem Janus Pannonius Múzeum Europa Cantat Pécs EUNet 2000 Regionális Informatikai Közhasznú Nonprofit Kft. DDOP-s pályázat - Új Széchenyi Terv

Pályázatok