Az Európai Mobilitási Hetet minden évben szeptember 16. és szeptember 22. rendezik meg ez európai városok és nagyvárosok.
Az Autómentes nap e tematikus hét kiemelt programja, amely a társadalom környezettudatosságát hivatott erősíteni. E napon Pécsett is arra ösztönözzük a lakosságot, hogy ezen a napon ne autóval, hanem alternatív megoldásként a közösségi közlekedést használva, autóbusszal induljunk útnak a városban!
A koronavírus járvány időszakában azt tapasztaltuk, hogy többen közlekedtek autóval, ehhez az ingyenes parkolási lehetőség is nagymértékben hozzájárult. Miközben beindult a jelenléti oktatás az általános és középiskolákban, felélénkült az egyetemi élet a városban, több belvárosi programhoz csatlakozhatunk, és a legtöbb munkahelyen vége a home office-nak is, a járványidőszak alatt megnövekedett autós közlekedési forma továbbra is jelentős forgalmi terhelést és torlódásokat okoz a Pécs városában.

Az Autómentes nap egyik fő üzenete a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése, ezért 2021. szeptember 22-én, az Autómentes Napon, a Tüke Busz Zrt. valamennyi járatán, mindenki számára díjmentesen biztosítja a közösségi közlekedést Pécs város közigazgatási területén.

Az Autómentes napon a díjmentes utazási lehetőség biztosításával az is cél, hogy újra minél többen vegyék igénybe iskolába, munkába járáshoz vagy családi kiránduláshoz a közösségi közlekedést. Úgy véljük, a pécsi autóbuszokon meghirdetett ingyenes utazás biztosítása lehetőséget teremt arra, hogy a pécsiek kipróbálják a közösségi közlekedést, és elősegítheti azt is, hogy az újra legalább olyan népszerű legyen, mint korábban. Szakértők szerint a járvány terjedésében a tömegközlekedés nem jelent nagy kockázatot.

A zöld városi törekvéseket a közösségi közlekedés minél nagyobb arányú kihasználtsága - és ezzel párhuzamosan a minél kisebb városi autóforgalom – szolgálná a jövőben. Mindannyian tehetünk környezetünk megóvásáért és ennek felelőssége, a környezeti ártalmak csökkentése is közös ügyünk és közös érdekünk.
Válasszuk a közösségi közlekedést az Autómentes napon!Pécs, 2021. szeptember 21.
Tüke Busz Zrt.
Főoldal
Társaságunkról
Menetrend
Ügyfélszolgálat
Díjszabás
Mobiljegy
Szolgáltatások
  • Tüke Busz - tömegközlekedés Pécsen
  • Tüke Busz - tömegközlekedés Pécsen
  • Tüke Busz - tömegközlekedés Pécsen
  • Tüke Busz - tömegközlekedés Pécsen

Forgalmi hírek

Hosszabb menetidő a 46-os és 47-es vonalon

2021. október 11-én 9.00 órától a Bálicsi út, Donátusi út és Angster József utca csomópontjában gázüzemzavar-elhárítást végeznek.
2021. október 06.

Ideiglenes megállóhely-áthelyezés, Eszék utca

2021. október 5-étől várhatóan 6 hét időtartamban az „Eszék utca” elnevezésű megállópár területén felújítási munkálatokat végeznek.
2021. október 05.

Hírek

Kompromisszumos és méltányos megoldás született a megbüntetett osztály ügyében
Kompromisszumos és méltányos megoldás: a megbüntetett osztály tanintézeti osztályjeggyel mentesül a pótdíj alól

Lezárult a Tüke Busz Zrt. belső vizsgálata, ami megállapította, hogy az ellenőrök az üzletszabályzat szerint jártak el a pécsi helyi járatú buszon megbüntetett iskolai osztály esetében. A közlekedési cég vezetése egyeztetett az iskola vezetőivel, és kompromisszumos megoldás született: egy tanintézeti osztályjegy vásárlásával a csoport mentesül a pótdíj fizetése alól és bepótolhatja az elmaradt osztálykirándulást. A cég ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a hasonló helyzetek az évek óta létező tanintézeti osztályjeggyel megelőzhetők.

Kivizsgálta a pénteki, nagy visszhangot kiváltó menetjegy-ellenőrzés körülményeit a Tüke Busz Zrt. Az ellenőrök az egyik helyi járaton büntették meg egy iskolai osztály tagjait, miután a velük utazó kísérő pedagógus nem lyukasztotta ki a menetjegyeiket. Az utasok által tett panasz alapján a cég vizsgálóbizottsága meghallgatta az ellenőröket is az eset körülményeiről. A testület azt állapította meg, hogy az ellenőrök az üzletszabályzatban foglaltaknak megfelelően, mindenben szabályosan jártak el.

A Tüke Busz Zrt. vezetése ezt követően egyeztetett az érintett iskola vezetőivel, és a két fél között kompromisszumos megoldás született. Az érintett osztály egy tanintézeti osztályjegy vásárlásával mentesül a kiszabott pótdíjak megfizetése alól, és az így megvásárolt osztályjeggyel a későbbiekben bepótolhatja a most elmaradt kirándulást.

A Tüke Busz Zrt.-nél ugyanis már 2015 februárja óta létezik egy, az elmúlt évek tapasztalata alapján jól működő, és minden év szeptemberében újra és újra meghirdetett megoldás a hasonló helyzetek megelőzésére. A tanintézeti osztályjegy Pécs Megyei Jogú Város közigazgatási területén működő óvodák, általános iskolák és középiskolák számára csoportosan igénybe vehető utazási jogosultságot biztosít. Ez hatékony és költségtakarékos megoldás lehet a tervezett programokhoz, legyen szó akár pécsi kirándulásról, múzeumi programról, kulturális előadásról, vagy a nevelési, oktatási munkát segítő rendezvényről.

A Tüke Busz Zrt. hatályos üzletszabályzata szerint a tanintézeti osztályjegy „a tanintézetek neveltjeinek és tanulóinak alkalmi utazását elősegítő olyan csoportos jegy, amely - munkanapokon 06.30 és 08.30 óra közötti időtartam kivételével - az adott egész napon történő utazásra jogosít.”

Óvodák esetében csoportonként, általános és középiskolák esetében osztályonként egy darab tanintézeti osztályjegy váltása szükséges, mely egyúttal két felnőtt kísérő utazására is jogosít. A tanintézeti osztályjegyet tanintézeti igénybejelentő lapon, az utazás megkezdése előtt legalább egy héttel kell igényelni az adott oktatási intézmény részéről. További részletes információt, tájékoztatást a Tüke Busz Zrt. Ügyfélszolgálati Irodája ad.

A mindössze 2920 Ft-ba kerülő tanintézeti osztályjegy kedvezményes utazási lehetőséget biztosít az óvodai, vagy iskolás csoportok számára, és nagy előnye, hogy mindenki egyetlen „jeggyel” utazhat, így nincs szükség több tucatnyi jegy buszon történő érvényesítésére.

A Tüke Busz Zrt. vizsgálja annak lehetőségét, hogy a tanintézeti osztályjegy igénylését a felhasználók számára még egyszerűbbé tegye.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata


« vissza

Hírek

Fotózz, pályázz, nyerj!

Fotópályázatot hirdet a Volán Egyesülés „közösségi közlekedés fotós szemmel” címen.
2021. október 07.

A veszélyhelyzet meghosszabbításával kapcsolatos szabályok a közösségi közlekedésben

A hatályos szabályozás értelében a Tüke Busz Zrt. az alábbi tájékoztatást adja:
2021. október 06.

Pályázatok
Pécs Pécs Holding Zrt. BIOKOM Tettye Forrásház Pécsi Tudományegyetem Janus Pannonius Múzeum EUNet 2000 Regionális Informatikai Közhasznú Nonprofit Kft. Magyar Közlekedési Szövetség VOLÁN Egyesülés DDOP-s pályázat - Új Széchenyi Terv