Főoldal
Társaságunkról
Menetrend
Ügyfélszolgálat
Díjszabás
Mobiljegy
Szolgáltatások
  • Tüke Busz - tömegközlekedés Pécsen
  • Tüke Busz - tömegközlekedés Pécsen
  • Tüke Busz - tömegközlekedés Pécsen
  • Tüke Busz - tömegközlekedés Pécsen

Hírek

További fejlesztések a buszhálózatban


A Tüke Busz Zrt. társadalmasítási tevékenysége részeként és ígéretéhez híven a 2014. február 1-jén bevezetett fonódó hálózatot az utasoktól érkezett észrevételek alapján felülvizsgálta. A társaság szakmai stábja a finomhangolás során számos civil szervezet kérését is figyelembe véve több ütemben vezet be módosítást.
Az április 1-jével induló fejlesztéseink részletei lentebb, a menetrendi módosításokról bérletpénztárainkban a bérletezési időszakban kiegészítő jegyzéket kapnak utasaink.


A LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOKAT A KÖZLEMÉNY VÉGÉN TALÁLJA!

Meszes, Hősök tere, Mecsekszabolcs, Fehérhegy
60-60Y vonalak


A folyamatosan bővülő utasszámra tekintettel a 60-as járatok jelentős részét Mecsekszabolcsból indítjuk Kertváros felé, amivel évtizedes hiányosságra adunk választ, hiszen ez által Meszesről, Fehérhegyről és Mecsekszabolcsból is közvetlen kertvárosi buszjárat indul a nap nagy részében, továbbá a férőhelyek is bővülnek a reggeli időszakban. Míg 2009 és 2012 között 1575 férőhelyet biztosítottak a térségben közlekedő járatok a reggeli csúcsórákban, most 1860 férőhelyet tudunk adni, tehát közel 20%-os bővülést ér el a kapacitás abban az időszakban, amikor a legtöbben utaznak. Az új meszesi hálózatot a Mecsekszabolcsi Környezet- És Érdekvédő Egyesülettel egyeztetve, dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő és Oszoli Dénes képviselő úr kérésének nyomán javasoljuk bevezetésre, mely segítségével előreláthatólag a népszerű 4-es buszok zsúfoltsága is csökkenni fog.
A 60-as járat elsőként próba jelleggel munkanapokon közlekedik Mecsekszabolcsig csúcsidőszakokban 30, azon kívül 40 percenként, este pedig 60-120 percenként. (A követési idő a Budai Állomás és Mecsekszabolcs közötti szakaszra értendő. A 60-as egyéb vonalszakaszán csúcsidőben 15, délelőtt 20, este 60 percenként közlekednek a járatok a 2014. februári változások előtti időszakot figyelembe véve. A 60Y megszűnik.) A járat bővítésében Társaságunk elkötelezett, így az utasszámok függvényében fogunk döntést hozni a hétvégi üzem beindításáról is, és a munkanapi járatok további bővítéséről. Reggel közvetlen járat indul 160-as jelzéssel 6:37-kor a Hird – Vasas – Somogy templom – Budai Állomás – Csontváry utca vonalon, a Budai Állomás és Csontváry utca között a 60-as vonalán.

2-2A vonalak
A reggeli csúcsidőszakban a leginkább zsúfolt 6:45-7:15 időszakban 5 percenként közlekednek Meszesen a 2-2A járatok. Ezek a járatok 2009-ig egyébként 11 percenként indultak.
         
4-es járat
A 4-es vonalon közlekedő szóló járművek csuklós busszal való kiváltását Társaságunk folyamatosan napirenden tartja, első lépésként Hősök teréről reggel egy helyett kettő 2A járatot indítunk (6:46 és 7:01) a zsúfoltság csökkentése érdekében. Hősök terén az 1990 és 2012 közötti általános 435 férőhely helyett a reggeli csúcsórában 6:30-7:30 között terveink szerint áprilistól 540 férőhelyet biztosítunk (4db szóló busz és 2db csuklós busz), amely közel 25%-os bővítés a kínálatban.

Megyeri tér és környéke
22-23-24-es járatok
A Megyeri térről a 21-es buszok helyett továbbra is a sűrűbben közlekedő 22-23-24-es buszokat ajánljuk utasainknak, amelyekkel elérhető marad a távolsági autóbusz-állomás és a Vásárcsarnok is, kicsi többlet utazási idővel. A térségben jelentkező igények, illetve a beérkező észrevételek alapján megvizsgáljuk a további fejlesztési lehetőségeket. Első lépésként hétvégén egész nap sűrűbben indulnak a 22-23-24-es járatok. A járatok lakossági kérésre Kertváros irányába megállnak a Rákóczi út megállóban.

Kertváros Árnyas utca
Lakossági kezdeményezésre, Csizi Péter alpolgármester úr kérésének nyomán a 60-as buszjáratok Árnyas utcai útvonalát módosítjuk, a zajosabb, az utcát terhelő csuklós autóbuszok ez által az eredeti nyomvonalukon közlekednek majd. Az Árnyas utcába a 22-23-24-es buszok maradnak csak, a 122-123-124-es buszok már a Szövetség utca felé közlekednek. Az Árnyas utca igénybevételére elsődlegesen azért van szükség, hogy az Enyezd utca közvetlen belvárosi buszokhoz jusson, illetve Uránváros és a temető között egy busszal lehessen utazni. Figyelembe véve a lakosság kéréseit, az utcában környezetkímélő EEV motorral szerelt, halk, alacsonypadlós buszokat indítunk nagyobb arányban.

60-60Y-130-as vonalak
A város legnagyobb lakótelepén élők az átalakított 60-as buszcsalád továbbfejlesztését kérték, így kérésüket megfontolva a 60-as járatok vonalát az eredeti Enyezd utcai vonalra helyezzük át, és a járatok jelentős részét Fehérhegyen át Mecsekszabolcsig meghosszabbítjuk. A 60Y járatok helyett a Móra Ferenc utcán - a hétvégén már sikeres – a 130-as járatot indítjuk, melyek bővítik a közvetlen eljutási lehetőséget a Klinikai és Egyetemi negyed felé.

1 - 73-as vonalak
Az 1-es és a 73-as vonalon néhány indulási időponton módosítunk a kedvezőbb hangolások érdekében.
      
55-130-es járatok
A beérkezett lakossági igényeket figyelembe véve hétköznap is beindítjuk a 130-as járatot, amely ezentúl a hét minden napján egész nap biztosítja majd - az 55-ös járatokat kiegészítve - a Kürt utca és Kertváros közötti közvetlen kapcsolatot. A vonal előnye, hogy átszállás nélkül lehet a Klinikai és Egyetemi negyed, illetve Kertváros között utazni, amikor az 55-ös buszok nem, vagy ritkábban indulnak. Az 55-ös járat üzemszüneti időszakára több civil szervezet és dolgozó is kérte a 130-as járatok beindítását, ennek eleget téve próba jelleggel elindítjuk a járatokat munkanapokon is. A vonal hétvégi menetrendjén is módosítunk a dolgozók kérésének megfelelően.   Kertvárosból a munkanapokon 21:22-kor induló 55-ös járat helyett 21:15-kor 130-as buszt indítunk, amely a lakórészeket kedvezőbben feltárva biztosít eljutást a dolgozóknak.

120-as vonal
A Református Gimnázium könnyebb elérhetősége érdekében több 120-as járat az Engel János utca érintésével közlekedik. A 20-20A-120-as járatok megállnak a Rákóczi úti megállóban, illetve az Engel utca érintésével közlekedő járatok a Rákóczi út után a Búza tér – Engel János utca – Mohácsi út – Kertváros útvonalon (48-as téren nem állnak meg), a Kertvárosból az Engel János utca felé betérő járatok pedig a Téglagyár után az Autójavító (Mohácsi út helyett) – Engel János utca – Búza tér – Árkád – Uránváros útvonalon közlekednek.

22-23-24-es járatok
Menetrendjükön módosítunk, illetve a hétvégi időszakban délután 30 helyett 20 percenként indítjuk a vonalon közlekedő buszokat a folyamatosan bővülő igények miatt, ezáltal a 73-as járatokhoz jobb hatékonysággal tudjuk hangolni a buszokat. A járatok lakossági kérésre Kertváros irányába megállnak a Rákóczi út megállóban.

Uránváros
2-2A vonalak
A reggeli csúcsidőszakban a leginkább zsúfolt 7:10-7:52 időszakban egyenletesen 6 percenként indulnak a 2-2A járatok a Belváros és Meszes felé.
   
4-4Y járatok
Az igen nagy népszerűségnek örvendő 4-es vonalon közlekedő szóló járművek csuklósokkal való kiváltásának lehetőségét kiemelten vizsgáljuk.

20-120-as vonalak
Néhány indulási időponton módosítunk. Részletek a Mohácsi úti iparterületről szóló bekezdésben.

Magyarürög, Deindolok
22-23-24-es vonalak
A lakosság kérésének megfelelően módosítunk a reggeli indulási időpontokon, illetve kedvezőbben hangoljuk a csatlakozó járatokhoz ezeket a buszokat. A hétvégi időszakban délután sűrítjük a járatokat, továbbá az általános késések megszüntetése érdekében javítunk a menetidőkön.

Somogy, Vasas, Hird      
Új 160-as járat

A térségben átfogó utasszámlálást végeztünk, amelynek eredménye alátámasztotta az érvényben lévő hálózatot és menetrendet. A közvetlen belvárosi járatok általánosan elnyerték utasaink és a lakosság tetszését. Módosítást csak egy-egy időpont esetén javaslunk, továbbá a Hird – Vasas – Somogy templom – Budai Állomás – Enyezd utca – Csontváry utca – Krisztina tér vonalon 160-as jelzéssel új közvetlen kertvárosi járatot indítunk a jelentkező célforgalmi igények optimális kiszolgálásának érdekében.

13-as vonal
A hirdiek kérésének megfelelően megvizsgáltuk a 13-as járatok 113-as járatokkal való kiváltását, amit a nap jelentős részében az utasforgalom nem indokol. Az átlagosan ~20 fővel közlekedő gyorsjáratok helyett továbbra is a Somogyot, Vasast és Hirdet párhuzamosan kiszolgáló 13-as buszokat biztosítjuk holtidőszakokban Hirdnek, illetve csúcsidőben megtartjuk a 113-as gyorsjáratokat. A közvetlen Hird – Belváros buszjáratokkal az utazók többsége az átszállási időt megtakarítva jut be a Belvárosba, így a vasasi többletutazás a gyengébb forgalmú időszakokban nem okozza az utazási idő általános növekedését a régi menetrendhez képest, továbbá a ritkábban utazóknak a kettő helyett elegendő egy jegyet váltaniuk. Az igényfelmérés alapján a Hirdről 6:45-kor induló 13-as helyett új, közvetlen járat indul 160-as jelzéssel 6:37-kor a Hird – Vasas – Somogy templom – Budai Állomás – Csontváry utca vonalon, a Budai Állomás és Csontváry utca között a 60-as vonalán. Továbbá a 12:28-kor Főpályaudvarról induló 13-as járat helyett 12:25-kor 113-as indul, illetve Hirdről 13:08 helyett 12:58-kor közlekedik járat a műszakokhoz való igazodás érdekében. A Hauni felé az új 130-as járatokra biztosított az átszállás. A műszakos dolgozók kérésének megfelelően új 130-as járatot indítunk 5:25-kor a Kürt utcából a Hauni felé, így az 5:05-kor Hirdről induló járatról biztosított a csatlakozás. Továbbá 13:40-kor a Főpályaudvarról 15-ös helyett 13Y járatot indítunk a Somogy – Vasas – Hird iskolásforgalom kedvezőbb kiszolgálására. A délutáni közel 80 perces menetrendi hézagban pedig 13:53-kor Hirdről új 13Y járatot indítunk, ami ugyan lassú, de többlet utazási lehetőséget biztosít. A délutáni 81-es járat ennek megfelelően megszűnik. Munkanapokon 21:05 helyett 21:03-kor indul 13-as járat Hirdről, hétvégén pedig 21:05 helyett 20:55-kor a Főpályaudvarra a 20-as és 130-as járatokhoz biztosítva a kedvezőbb csatlakozást.
A hirdi közlekedést továbbra is átfogóan vizsgáljuk, és amennyiben utasszám növekedést tapasztalunk, akkor sűrűbb buszokat indítunk a körzetbe.

13-14-15-as vonalak
Az új 60-as vonalhoz a nap nagy részében lehetőség szerint jobban igazodnak a vonalak. A körzeti képviselőkkel egyeztetve az utasszámlálás és igényfelmérés alapján új, közvetlen járat indul 160-as jelzéssel 6:37-kor a Hird – Vasas – Somogy templom – Budai Állomás – Csontváry utca vonalon, a Budai Állomás és Csontváry utca között a 60-as vonalán.
Továbbá az első István-aknáról induló 15-ös járat 4:45 helyett 4:43-kor indul minden nap.

Mohácsi úti ipartelep      
20-20A-120-16-os járatok

Finomítunk az ipartelepi járatok időpontjain, illetve Kertvárosból és Uránvárosból több 120-as járat az Engel utca érintésével közlekedik. A 20-20A-120-as járatok megállnak a Rákóczi úti megállóban, illetve az Engel utca érintésével közlekedő járatok a Rákóczi út után a Búza tér – Engel János utca – Mohácsi út – Kertváros útvonalon (48-as téren nem állnak meg), a Kertvárosból az Engel János utca felé betérő járatok pedig a Téglagyár után az Autójavító (Mohácsi út helyett) – Engel János utca – Ledina – Búza tér – Árkád – Uránváros útvonalon közlekednek.

Új 16-os járatokat indítunk a hét minden napján.

Rigóder – Gesztenyés – Borbálatelep – Cassian-telep            
27-28-as vonalak

Az új 27-28-as járatok hamar a térség kedvenc buszjárataivá váltak, így a gyors fejlesztés elengedhetetlenné vált. A beérkező javaslatok alapján a járatok bővítési lehetőségét tovább vizsgáljuk. Ezzel kapcsolatban társadalmi egyeztetést javaslunk majd.

28-as járat
A Cassian-telep folyamatosan bővülő utasforgalma miatt a járat további közlekedését javasoljuk, ezzel párhuzamosan pedig a lakosság és a szakszervezet kérésének megfelelően a biztonságos, a lakóközösséget kevésbé zavaró fordulási technológia kidolgozását is napirendre vettük.

II-es rakodó, Patacs
25-26-os járatok

A reggeli időszakban kedvezőbb csatlakozást biztosítunk az 1-es buszokra.

Dózsa György utca
25-26-os járatok

Számos lakossági észrevétel érkezett azzal kapcsolatban, hogy sűrűbb buszok közlekedjenek a Dózsa György utcába. Hamarosan itt is társadalmi egyeztetést fogunk tartani.

Éjszakai járatok közlekedése
Új éjszakai járat indul minden nap 0:35-kor Árkád (észak) – 2-es vonalon Uránvárosig, majd igényvezérelten Korsó utca felé és Deindolba 926-os jelzéssel. Az utazási igényt a járművezetőnél kell jelezni.

Menetrendi változások 2014. április 1-től
A 60-as vonal kivonatos menetrendje 2014. április 1-től
Nappali vonalhálózati térkép 2014. április 1-től
Éjszakai vonalhálózati térkép 2014. április 1-től« vissza

Hírek

Vezérigazgatói álláspályázat

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot hirdet a Tüke Busz Közösségi Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság vezérigazgatói munkakörének betöltésére.
2022. június 17.

Pályázatok
Pécs Pécs Holding Zrt. BIOKOM Tettye Forrásház Pécsi Tudományegyetem Janus Pannonius Múzeum EUNet 2000 Regionális Informatikai Közhasznú Nonprofit Kft. Magyar Közlekedési Szövetség VOLÁN Egyesülés DDOP-s pályázat - Új Széchenyi Terv