Főoldal
Társaságunkról
Menetrend
Ügyfélszolgálat
Díjszabás
Mobiljegy - mobilbérlet
Szolgáltatások
Közérdekű adatok
Beszerzések, közbeszerzések
  • Tüke Busz - tömegközlekedés Pécsen
  • Tüke Busz - tömegközlekedés Pécsen
  • Tüke Busz - tömegközlekedés Pécsen
  • Tüke Busz - tömegközlekedés Pécsen

Hírek

A Tüke Busz Zrt. elkötelezett a bértárgyalások és a béremelés mellett

A sajtóban az elmúlt napokban megjelent csúsztatásokkal és hamis állításokkal ellentétben a pécsi közösségi közlekedésért felelős cég, a Tüke Busz Zrt. vezetése továbbra is abban bízik, hogy a társaság mellett működő szakszervezetek részt vesznek a társaság által kezdeményezett bértárgyalásokon, és sikerül velük megállapodásra jutni.

Az elmúlt napokban számos csúsztatás, hamis és téves állítás jelent meg a Tüke Busz Zrt. 2024. évi bértárgyalásáról. Ezért szükségét érezzük annak, hogy néhány alapvető és bárki által ellenőrizhető tényt leszögezzünk.

Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke 2023. november 14-én kelt levelében kezdeményezte, hogy a munkáltató a 2024. évi bértárgyalásokat a két reprezentatív szakszervezettel, a SZAKSZ-szal és a Független Demokratikus Szakszervezettel (FDSZ) kezdje meg.

A Tüke Busz Zrt. a társaságnál hatályos Kollektív Szerződésnek eleget téve 2023. december 12. napjára hivatalos meghívót küldött a társaságnál működő valamennyi szakszervezetnek a 2024. évi bértárgyalások megkezdésére. A bértárgyaláson azonban egyik szakszervezet sem képviseltette magát tárgyalásra és bérmegállapodásra jogosult képviselővel. Az FDSZ nem jelent meg, a SZAKSZ részéről pedig egy autóbuszvezető és az az alapszervezeti elnök vett részt, akinek képviseleti jogát a szakszervezet elnöke novemberben visszavonta. Mindez kizárta a tárgyaláson a bérmegállapodás és annak aláírásának lehetőségét.

Ezt követően a SZAKSZ elnöke 2024. január 4-én kelt levelében a sztrájkról szóló törvény alapján sztrájkot megelőző egyeztetést kezdeményezett a Tüke Busz Zrt.-nél, tekintettel arra, hogy a 2023. december 12-ei bértárgyaláson nem sikerült megállapodniuk a feleknek. Levelében a szakszervezet meg is nevezte az egyeztető tárgyalás napját (2024. január 9.) és helyszínét, a szakszervezet budapesti székhelyét, ahol már a törvény által előírt elégséges szolgáltatás mértékéről és feltételeiről is egyeztetni kívánt.

A Tüke Busz Zrt. a 2024. január 8-án kelt levelében arról tájékoztatta a SZAKSZ elnökét, hogy a társaság álláspontja szerint a sztrájkot megelőző egyeztetés feltételei nem állnak fent. Az érdemi bértárgyalás ugyanis a munkáltatónak fel nem róható okból meg sem tudott kezdődni, a bérmegállapodás megkötésére a szakszervezetek képviseletének hiányában nem volt lehetőség. A társaság ebben a levelében arról is tájékoztatta a szakszervezetet, hogy az általa megkezdett bértárgyalást 2024. januárjában folytatni kívánja.

A SZAKSZ a 2024. január 9-én kelt válaszlevelében már arról tájékoztatta a pécsi közösségi közlekedésért felelő társaságot, hogy a szakszervezet külön kezeli a bértárgyalások menetét és a sztrájkot megelőző kollektív munkaügyi vitát. A kollektív munkaügyi vitának pedig az az alapja, hogy nincs bérmegállapodás.

Amint a fentiekből is látszik, a Tüke Busz Zrt. eltökélt abban, hogy folytassa az előző években megkezdett béremelési programját, és mindent megtesz annak érdekében, hogy ebben tárgyalópartnereivel, ideértve a SZAKSZ-ot is, megegyezésre jusson.

Tüke Busz Zrt.
Pécs, 2024. január 11.« vissza

Pályázatok
Pécs Pécs Holding Zrt. BIOKOM Tettye Forrásház Pécsi Tudományegyetem Janus Pannonius Múzeum EUNet 2000 Regionális Informatikai Közhasznú Nonprofit Kft. Magyar Közlekedési Szövetség VOLÁN Egyesülés DDOP-s pályázat - Új Széchenyi Terv