Főoldal
Társaságunkról
Menetrend
Ügyfélszolgálat
Díjszabás
Mobiljegy - mobilbérlet
Szolgáltatások
Közérdekű adatok
Beszerzések, közbeszerzések
  • Tüke Busz - tömegközlekedés Pécsen
  • Tüke Busz - tömegközlekedés Pécsen
  • Tüke Busz - tömegközlekedés Pécsen
  • Tüke Busz - tömegközlekedés Pécsen

Hírek

A maszk használat szabályait megszegő utasok pótdíj fizetési kötelezettsége október 22-étől
Sajtóközlemény

Május 4-étől a pécsi közösségi közlekedésben is kötelező az arcot, szájat és orrot eltakaró maszk viselése. Jelenleg a hatósági szervek bevonásával végzett ellenőrzések során még csak figyelmeztetik azokat, akik nem tartják be az előírást, azonban 2020. október 22-étől a Tüke Busz Zrt. is szigorúbb intézkedéssel védi szabálykövető utasai és munkavállalói egészségét: pótdíjazhatók és kizárhatóak az utazásból azok az utasok, akik nem viselik az orrukat és szájukat eltakaró maszkot.


A 431/2020.(IX.18.) járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet értelmében a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles a tömegközlekedési eszközön orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil, vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és szájat folyamatosan elfedje. A maszk jogszabálynak nem megfelelő használata, vagy megtagadása esetén a társaság menetjegy-ellenőrei a kormányrendeletben meghatározott szankciókat kell alkalmaznia, attól nem térhet el.


A Tüke Busz Zrt. a korábban kiadott közleményeiben már jelezte: azt az utast, aki az autóbuszvezető, a menetjegy-ellenőr, vagy a Tüke Busz Zrt. bármely más alkalmazottja felszólítására sem az orrot és szájat teljesen eltakaró módon viseli a maszkot, az autóbuszvezető köteles az utazásból kizárni, illetve közérdekű üzem működésének megzavarása szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt ellene rendőri intézkedést kérni, továbbá a járműről leszállítani.
A kormányrendelet alapján a nem a jogszabályban előírtak szerinti maszkviselés esetére pótdíjak kiszabásáról döntött Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 2020. szeptember 22-i ülésén.
Ennek értelmében, a Tüke Busz Zrt. Üzletszabályzata alapján az utas, aki maszk nélkül utazik, vagy a maszkot nem a 431/2020(IX.18.)kormányrendeletben meghatározott módon viseli 2020. október 22. napjától a pécsi közösségi közlekedés járatain 5.000 Ft pótdíjat köteles fizetni.

Amennyiben az 5.000 Ft pótdíj összege nem a helyszínen kerül megfizetésre:
  • a 18. életévét betöltött pótdíjazott személy esetén 7.500 Ft-ra, 15 napon túli fizetés esetén 10.000 Ft-ra emelkedik,
  • a 18. életévét be nem töltött pótdíjazott személy esetén, 15 napon túli fizetés esetén 10.000 Ft-ra emelkedik.
A pótdíjakat a Tüke Busz Zrt. ügyfélszolgálati irodájában is be lehet fizetni (Pécs, Rákóczi. u. 60.)

A közlekedési társaság továbbra is arra kéri utasait, hogy láz és meghűléses tünetek esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket, mindannyiunk közös érdekében pedig tartsák be a közegészségügyi előírásokat és ajánlásokat.

Tüke Busz Zrt.
Pécs, 2020. október 19.


« vissza

Pályázatok
Pécs Pécs Holding Zrt. BIOKOM Tettye Forrásház Pécsi Tudományegyetem Janus Pannonius Múzeum EUNet 2000 Regionális Informatikai Közhasznú Nonprofit Kft. Magyar Közlekedési Szövetség VOLÁN Egyesülés DDOP-s pályázat - Új Széchenyi Terv