Főoldal
Társaságunkról
Menetrend
Ügyfélszolgálat
Díjszabás
Mobiljegy - mobilbérlet
Szolgáltatások
Közérdekű adatok
Beszerzések, közbeszerzések
  • Tüke Busz - tömegközlekedés Pécsen
  • Tüke Busz - tömegközlekedés Pécsen
  • Tüke Busz - tömegközlekedés Pécsen
  • Tüke Busz - tömegközlekedés Pécsen

Hírek

Így biztonságosabb az utazás - utasként is tehetünk érte!

A biztonságé az elsőbbség! – a május 11-i Közlekedési Kultúra Napjának is ez volt idén a mottója, a biztonságos közlekedés azonban az év minden napján fontos, utazzunk akár személyautóval, kerékpárral, gyalogosan vagy autóbusszal. Az idei évben a Közlekedési Kultúra Napja és a hozzá kapcsolódó időszak a közösségi közlekedésben is a biztonság kiemelt szerepére hívja fel a figyelmünket.

A Tüke Busz Zrt. szakemberei úgy látják, hogy odafigyeléssel és körültekintéssel az autóbuszon történő utazásunk során is elkerülhetőek (lennének) a kisebb balesetek. Néhány egyszerű szabály betartása és praktikus tanács megfogadásával nemcsak magunkat tudhatjuk biztonságban, de követendő példát mutathatunk másoknak is.
Előfordul, hogy sok szatyorral és csomaggal a kezünkben alig kapaszkodunk, vagy füldugóval a fülünkben nem veszünk tudomást a közvetlenül körülöttünk történő eseményekről, hirtelen változásokról. A járművezetők egyes esetekben éppen mások vezetési hibájából eredő balesetveszélyes szituációt igyekeznek elhárítani, amikor hirtelen fékezésre kényszerülnek.
Egy-egy ilyen szituációban azonban utasként mi magunk is tehetünk azért, hogy az autóbuszokon elkerüljük, megelőzzük a kisebb baleseteket.


A buszmegállóban és az autóbuszon történő utazás során is eltereli a figyelmünket a telefon, a fejhallgató és a head-set. A közvetlen környezetünkben keletkező zajok sok lényeges információt adhatnak számunkra, érdemes figyelnünk ezekre.

A gyermekkocsit mindig az autóbusz második nyitott ajtajánál vigyük fel az autóbuszra. Az e célra kialakított helyen a jármű indulása előtt mindenképpen rögzítsük a babakocsit. A gyermekek biztonságos szállítása érdekében figyeljünk arra, hogy a babakocsit már a busz indulása előtt lefékezzük.

Amennyiben nincs lehetőségünk ülve utazni, törekedjünk arra, hogy stabilan állva utazzunk az autóbuszon, és használjuk a kapaszkodókat. Ha egy váratlan közlekedési helyzetben az autóbusz vezetője menet közben hirtelen fékezésre kényszerül, így veszélyes pillanatoktól és felesleges balesettől óvhatjuk meg magunkat és másokat is.

Utazásunk során segítsük a kismamákat, a mozgásukban korlátozott, akadályoztatott utastársainkat. Kiemelten figyeljünk a kisgyermekkel utazókra, az idősebb utasokra, igyekezzünk segíteni a fel és leszállásukban, ülőhelyünket adjuk át részükre.

A jármű megállása után leszálláshoz a hátsó ajtókat vegyük igénybe. Ha a jármű ajtaja még nyitva van, de a jelzőcsengő már szól, az figyelmeztetés valamennyi utas számára: ekkor már sem felszállni, sem leszállni nem szabad!

Legyünk figyelemmel arra, hogy hangoskodással, zajongással sem az autóbusz vezetőjét, sem pedig utastársainkat ne zavarjuk.


Vigyázzunk magunkra és egymásra is!

Tüke Busz Zrt.
Pécs, 2021. május 14.

« vissza

Pályázatok
Pécs Pécs Holding Zrt. BIOKOM Tettye Forrásház Pécsi Tudományegyetem Janus Pannonius Múzeum EUNet 2000 Regionális Informatikai Közhasznú Nonprofit Kft. Magyar Közlekedési Szövetség VOLÁN Egyesülés DDOP-s pályázat - Új Széchenyi Terv