Főoldal
Társaságunkról
Menetrend
Ügyfélszolgálat
Díjszabás
Mobiljegy - mobilbérlet
Szolgáltatások
Közérdekű adatok
Beszerzések, közbeszerzések
  • Tüke Busz - tömegközlekedés Pécsen
  • Tüke Busz - tömegközlekedés Pécsen
  • Tüke Busz - tömegközlekedés Pécsen
  • Tüke Busz - tömegközlekedés Pécsen

Hírek

További fejlesztések a buszhálózatban


A Tüke Busz Zrt. társadalmasítási tevékenysége részeként és ígéretéhez híven a 2014. február 1-jén bevezetett fonódó hálózatot az utasoktól érkezett észrevételek alapján felülvizsgálta. A társaság szakmai stábja a finomhangolás során számos civil szervezet kérését is figyelembe véve több ütemben vezet be módosítást.
Az április 1-jével induló fejlesztéseink részletei lentebb, a menetrendi módosításokról bérletpénztárainkban a bérletezési időszakban kiegészítő jegyzéket kapnak utasaink.


A LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOKAT A KÖZLEMÉNY VÉGÉN TALÁLJA!

Meszes, Hősök tere, Mecsekszabolcs, Fehérhegy
60-60Y vonalak


A folyamatosan bővülő utasszámra tekintettel a 60-as járatok jelentős részét Mecsekszabolcsból indítjuk Kertváros felé, amivel évtizedes hiányosságra adunk választ, hiszen ez által Meszesről, Fehérhegyről és Mecsekszabolcsból is közvetlen kertvárosi buszjárat indul a nap nagy részében, továbbá a férőhelyek is bővülnek a reggeli időszakban. Míg 2009 és 2012 között 1575 férőhelyet biztosítottak a térségben közlekedő járatok a reggeli csúcsórákban, most 1860 férőhelyet tudunk adni, tehát közel 20%-os bővülést ér el a kapacitás abban az időszakban, amikor a legtöbben utaznak. Az új meszesi hálózatot a Mecsekszabolcsi Környezet- És Érdekvédő Egyesülettel egyeztetve, dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő és Oszoli Dénes képviselő úr kérésének nyomán javasoljuk bevezetésre, mely segítségével előreláthatólag a népszerű 4-es buszok zsúfoltsága is csökkenni fog.
A 60-as járat elsőként próba jelleggel munkanapokon közlekedik Mecsekszabolcsig csúcsidőszakokban 30, azon kívül 40 percenként, este pedig 60-120 percenként. (A követési idő a Budai Állomás és Mecsekszabolcs közötti szakaszra értendő. A 60-as egyéb vonalszakaszán csúcsidőben 15, délelőtt 20, este 60 percenként közlekednek a járatok a 2014. februári változások előtti időszakot figyelembe véve. A 60Y megszűnik.) A járat bővítésében Társaságunk elkötelezett, így az utasszámok függvényében fogunk döntést hozni a hétvégi üzem beindításáról is, és a munkanapi járatok további bővítéséről. Reggel közvetlen járat indul 160-as jelzéssel 6:37-kor a Hird – Vasas – Somogy templom – Budai Állomás – Csontváry utca vonalon, a Budai Állomás és Csontváry utca között a 60-as vonalán.

2-2A vonalak
A reggeli csúcsidőszakban a leginkább zsúfolt 6:45-7:15 időszakban 5 percenként közlekednek Meszesen a 2-2A járatok. Ezek a járatok 2009-ig egyébként 11 percenként indultak.
         
4-es járat
A 4-es vonalon közlekedő szóló járművek csuklós busszal való kiváltását Társaságunk folyamatosan napirenden tartja, első lépésként Hősök teréről reggel egy helyett kettő 2A járatot indítunk (6:46 és 7:01) a zsúfoltság csökkentése érdekében. Hősök terén az 1990 és 2012 közötti általános 435 férőhely helyett a reggeli csúcsórában 6:30-7:30 között terveink szerint áprilistól 540 férőhelyet biztosítunk (4db szóló busz és 2db csuklós busz), amely közel 25%-os bővítés a kínálatban.

Megyeri tér és környéke
22-23-24-es járatok
A Megyeri térről a 21-es buszok helyett továbbra is a sűrűbben közlekedő 22-23-24-es buszokat ajánljuk utasainknak, amelyekkel elérhető marad a távolsági autóbusz-állomás és a Vásárcsarnok is, kicsi többlet utazási idővel. A térségben jelentkező igények, illetve a beérkező észrevételek alapján megvizsgáljuk a további fejlesztési lehetőségeket. Első lépésként hétvégén egész nap sűrűbben indulnak a 22-23-24-es járatok. A járatok lakossági kérésre Kertváros irányába megállnak a Rákóczi út megállóban.

Kertváros Árnyas utca
Lakossági kezdeményezésre, Csizi Péter alpolgármester úr kérésének nyomán a 60-as buszjáratok Árnyas utcai útvonalát módosítjuk, a zajosabb, az utcát terhelő csuklós autóbuszok ez által az eredeti nyomvonalukon közlekednek majd. Az Árnyas utcába a 22-23-24-es buszok maradnak csak, a 122-123-124-es buszok már a Szövetség utca felé közlekednek. Az Árnyas utca igénybevételére elsődlegesen azért van szükség, hogy az Enyezd utca közvetlen belvárosi buszokhoz jusson, illetve Uránváros és a temető között egy busszal lehessen utazni. Figyelembe véve a lakosság kéréseit, az utcában környezetkímélő EEV motorral szerelt, halk, alacsonypadlós buszokat indítunk nagyobb arányban.

60-60Y-130-as vonalak
A város legnagyobb lakótelepén élők az átalakított 60-as buszcsalád továbbfejlesztését kérték, így kérésüket megfontolva a 60-as járatok vonalát az eredeti Enyezd utcai vonalra helyezzük át, és a járatok jelentős részét Fehérhegyen át Mecsekszabolcsig meghosszabbítjuk. A 60Y járatok helyett a Móra Ferenc utcán - a hétvégén már sikeres – a 130-as járatot indítjuk, melyek bővítik a közvetlen eljutási lehetőséget a Klinikai és Egyetemi negyed felé.

1 - 73-as vonalak
Az 1-es és a 73-as vonalon néhány indulási időponton módosítunk a kedvezőbb hangolások érdekében.
      
55-130-es járatok
A beérkezett lakossági igényeket figyelembe véve hétköznap is beindítjuk a 130-as járatot, amely ezentúl a hét minden napján egész nap biztosítja majd - az 55-ös járatokat kiegészítve - a Kürt utca és Kertváros közötti közvetlen kapcsolatot. A vonal előnye, hogy átszállás nélkül lehet a Klinikai és Egyetemi negyed, illetve Kertváros között utazni, amikor az 55-ös buszok nem, vagy ritkábban indulnak. Az 55-ös járat üzemszüneti időszakára több civil szervezet és dolgozó is kérte a 130-as járatok beindítását, ennek eleget téve próba jelleggel elindítjuk a járatokat munkanapokon is. A vonal hétvégi menetrendjén is módosítunk a dolgozók kérésének megfelelően.   Kertvárosból a munkanapokon 21:22-kor induló 55-ös járat helyett 21:15-kor 130-as buszt indítunk, amely a lakórészeket kedvezőbben feltárva biztosít eljutást a dolgozóknak.

120-as vonal
A Református Gimnázium könnyebb elérhetősége érdekében több 120-as járat az Engel János utca érintésével közlekedik. A 20-20A-120-as járatok megállnak a Rákóczi úti megállóban, illetve az Engel utca érintésével közlekedő járatok a Rákóczi út után a Búza tér – Engel János utca – Mohácsi út – Kertváros útvonalon (48-as téren nem állnak meg), a Kertvárosból az Engel János utca felé betérő járatok pedig a Téglagyár után az Autójavító (Mohácsi út helyett) – Engel János utca – Búza tér – Árkád – Uránváros útvonalon közlekednek.

22-23-24-es járatok
Menetrendjükön módosítunk, illetve a hétvégi időszakban délután 30 helyett 20 percenként indítjuk a vonalon közlekedő buszokat a folyamatosan bővülő igények miatt, ezáltal a 73-as járatokhoz jobb hatékonysággal tudjuk hangolni a buszokat. A járatok lakossági kérésre Kertváros irányába megállnak a Rákóczi út megállóban.

Uránváros
2-2A vonalak
A reggeli csúcsidőszakban a leginkább zsúfolt 7:10-7:52 időszakban egyenletesen 6 percenként indulnak a 2-2A járatok a Belváros és Meszes felé.
   
4-4Y járatok
Az igen nagy népszerűségnek örvendő 4-es vonalon közlekedő szóló járművek csuklósokkal való kiváltásának lehetőségét kiemelten vizsgáljuk.

20-120-as vonalak
Néhány indulási időponton módosítunk. Részletek a Mohácsi úti iparterületről szóló bekezdésben.

Magyarürög, Deindolok
22-23-24-es vonalak
A lakosság kérésének megfelelően módosítunk a reggeli indulási időpontokon, illetve kedvezőbben hangoljuk a csatlakozó járatokhoz ezeket a buszokat. A hétvégi időszakban délután sűrítjük a járatokat, továbbá az általános késések megszüntetése érdekében javítunk a menetidőkön.

Somogy, Vasas, Hird      
Új 160-as járat

A térségben átfogó utasszámlálást végeztünk, amelynek eredménye alátámasztotta az érvényben lévő hálózatot és menetrendet. A közvetlen belvárosi járatok általánosan elnyerték utasaink és a lakosság tetszését. Módosítást csak egy-egy időpont esetén javaslunk, továbbá a Hird – Vasas – Somogy templom – Budai Állomás – Enyezd utca – Csontváry utca – Krisztina tér vonalon 160-as jelzéssel új közvetlen kertvárosi járatot indítunk a jelentkező célforgalmi igények optimális kiszolgálásának érdekében.

13-as vonal
A hirdiek kérésének megfelelően megvizsgáltuk a 13-as járatok 113-as járatokkal való kiváltását, amit a nap jelentős részében az utasforgalom nem indokol. Az átlagosan ~20 fővel közlekedő gyorsjáratok helyett továbbra is a Somogyot, Vasast és Hirdet párhuzamosan kiszolgáló 13-as buszokat biztosítjuk holtidőszakokban Hirdnek, illetve csúcsidőben megtartjuk a 113-as gyorsjáratokat. A közvetlen Hird – Belváros buszjáratokkal az utazók többsége az átszállási időt megtakarítva jut be a Belvárosba, így a vasasi többletutazás a gyengébb forgalmú időszakokban nem okozza az utazási idő általános növekedését a régi menetrendhez képest, továbbá a ritkábban utazóknak a kettő helyett elegendő egy jegyet váltaniuk. Az igényfelmérés alapján a Hirdről 6:45-kor induló 13-as helyett új, közvetlen járat indul 160-as jelzéssel 6:37-kor a Hird – Vasas – Somogy templom – Budai Állomás – Csontváry utca vonalon, a Budai Állomás és Csontváry utca között a 60-as vonalán. Továbbá a 12:28-kor Főpályaudvarról induló 13-as járat helyett 12:25-kor 113-as indul, illetve Hirdről 13:08 helyett 12:58-kor közlekedik járat a műszakokhoz való igazodás érdekében. A Hauni felé az új 130-as járatokra biztosított az átszállás. A műszakos dolgozók kérésének megfelelően új 130-as járatot indítunk 5:25-kor a Kürt utcából a Hauni felé, így az 5:05-kor Hirdről induló járatról biztosított a csatlakozás. Továbbá 13:40-kor a Főpályaudvarról 15-ös helyett 13Y járatot indítunk a Somogy – Vasas – Hird iskolásforgalom kedvezőbb kiszolgálására. A délutáni közel 80 perces menetrendi hézagban pedig 13:53-kor Hirdről új 13Y járatot indítunk, ami ugyan lassú, de többlet utazási lehetőséget biztosít. A délutáni 81-es járat ennek megfelelően megszűnik. Munkanapokon 21:05 helyett 21:03-kor indul 13-as járat Hirdről, hétvégén pedig 21:05 helyett 20:55-kor a Főpályaudvarra a 20-as és 130-as járatokhoz biztosítva a kedvezőbb csatlakozást.
A hirdi közlekedést továbbra is átfogóan vizsgáljuk, és amennyiben utasszám növekedést tapasztalunk, akkor sűrűbb buszokat indítunk a körzetbe.

13-14-15-as vonalak
Az új 60-as vonalhoz a nap nagy részében lehetőség szerint jobban igazodnak a vonalak. A körzeti képviselőkkel egyeztetve az utasszámlálás és igényfelmérés alapján új, közvetlen járat indul 160-as jelzéssel 6:37-kor a Hird – Vasas – Somogy templom – Budai Állomás – Csontváry utca vonalon, a Budai Állomás és Csontváry utca között a 60-as vonalán.
Továbbá az első István-aknáról induló 15-ös járat 4:45 helyett 4:43-kor indul minden nap.

Mohácsi úti ipartelep      
20-20A-120-16-os járatok

Finomítunk az ipartelepi járatok időpontjain, illetve Kertvárosból és Uránvárosból több 120-as járat az Engel utca érintésével közlekedik. A 20-20A-120-as járatok megállnak a Rákóczi úti megállóban, illetve az Engel utca érintésével közlekedő járatok a Rákóczi út után a Búza tér – Engel János utca – Mohácsi út – Kertváros útvonalon (48-as téren nem állnak meg), a Kertvárosból az Engel János utca felé betérő járatok pedig a Téglagyár után az Autójavító (Mohácsi út helyett) – Engel János utca – Ledina – Búza tér – Árkád – Uránváros útvonalon közlekednek.

Új 16-os járatokat indítunk a hét minden napján.

Rigóder – Gesztenyés – Borbálatelep – Cassian-telep            
27-28-as vonalak

Az új 27-28-as járatok hamar a térség kedvenc buszjárataivá váltak, így a gyors fejlesztés elengedhetetlenné vált. A beérkező javaslatok alapján a járatok bővítési lehetőségét tovább vizsgáljuk. Ezzel kapcsolatban társadalmi egyeztetést javaslunk majd.

28-as járat
A Cassian-telep folyamatosan bővülő utasforgalma miatt a járat további közlekedését javasoljuk, ezzel párhuzamosan pedig a lakosság és a szakszervezet kérésének megfelelően a biztonságos, a lakóközösséget kevésbé zavaró fordulási technológia kidolgozását is napirendre vettük.

II-es rakodó, Patacs
25-26-os járatok

A reggeli időszakban kedvezőbb csatlakozást biztosítunk az 1-es buszokra.

Dózsa György utca
25-26-os járatok

Számos lakossági észrevétel érkezett azzal kapcsolatban, hogy sűrűbb buszok közlekedjenek a Dózsa György utcába. Hamarosan itt is társadalmi egyeztetést fogunk tartani.

Éjszakai járatok közlekedése
Új éjszakai járat indul minden nap 0:35-kor Árkád (észak) – 2-es vonalon Uránvárosig, majd igényvezérelten Korsó utca felé és Deindolba 926-os jelzéssel. Az utazási igényt a járművezetőnél kell jelezni.

Menetrendi változások 2014. április 1-től
A 60-as vonal kivonatos menetrendje 2014. április 1-től
Nappali vonalhálózati térkép 2014. április 1-től
Éjszakai vonalhálózati térkép 2014. április 1-től« vissza

Pályázatok
Pécs Pécs Holding Zrt. BIOKOM Tettye Forrásház Pécsi Tudományegyetem Janus Pannonius Múzeum EUNet 2000 Regionális Informatikai Közhasznú Nonprofit Kft. Magyar Közlekedési Szövetség VOLÁN Egyesülés DDOP-s pályázat - Új Széchenyi Terv